• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

fin-irl.fi

  • Etusivu
  • Suomi-Irlanti
    • Suomen ja Irlannin kulttuurit vertailussa
    • Suomen ja Irlannin suhteet
  • Irlantilaiset vaikutteet Suomessa
    • Olut, viski ja irlantilaiset pubit
    • Irlantilainen tanssi ja musiikki
  • Yhdistykset ja ryhmät
    • Suomalaiset gaelilaisen jalkapallon seurat
    • Suomi-Irlanti-seura

Suomen ja Irlannin suhteet

Irlannista monelle suomalaiselle tuttuja asioita ovat vihreät niityt, apilat, Guinness-olut ja U2-yhtye. Suomen ja Irlannin suhteet ovat kuitenkin hyvin paljon syvemmät. Tässä kirjoituksessa ovat esittelyssä Suomen ja Irlannin väliset suhteet, ja vertailemme näitä kahta maata hieman toisiinsa.

Irlanti ja Suomi numeroina

Viralliset diplomaattiset suhteet Suomi on solminut Irlannin kanssa 2. marraskuuta vuonna 1961. Suomi ja Irlanti molemmat kuuluvat Euroopan Unioniin ja omaatkin hyvin samankaltaiset asemat EU:ssa, sillä molemmat ovat suhteellisen pieniä valtioita. Monissa EU:ta koskevissa kysymyksissä Suomi ja Irlanti hakevatkin tukea toisistaan.

Irlannissa asuu Suomen tavoin noin viisi miljoonaa ihmistä. Pinta-alaltaan Irlanti on reilu 70 000 neliökilometriä, joten maantieteellisesti Irlanti on Suomea huomattavasti pienempi. Irlannissa vallitsee merellinen ilmasto. Sateet eivät ole Irlannissa harvinaisia. Talvella lämpötila on lähellä nollaa ja kosteus tekee kelistä hyvin kolean. Irlannin bruttokansantuote kohti asukasta on noin 39 500 Yhdysvaltain dollaria. Irlannissa toimii monia isoja yrityksiä, kuten Apple, sillä Irlannissa yrityksiin kohdistuva verotus on alhainen moneen muuhun Euroopan maahan verrattuna. Tämä onkin vaikuttanut positiivisesti Irlannin talouteen luoden paljon työpaikkoja. Suomessa vastaavasti bruttokansantuote asukasta kohden oli 43 482 Yhdysvaltain dollaria. Kuten Suomi myös Irlanti on parlamentaarinen tasavalta, jossa pääministeri on hallituksen päämies.

Mitä tulee kaupankäyntiin, Suomesta viedään paljon paperi- ja metallituotteita, kemikaaliaineita ja kemikaalituotteita. Myös erilaiset koneet, laitteet ja kuljetusvälineet ovat merkittävä osa Suomen vientituotteista Irlantiin. Vastaavasti Irlannista tuodaan Suomeen malmeja, metalliromua sekä koneita ja laitteita. Suomen vienti Irlantiin on alijäämäistä. Alijäämä viennissä tarkoittaa sitä, että Suomeen tuodaan enemmän hyödykkeitä, mitä viedään Irlantiin. Viennin osuus on noin puoli prosenttia Suomen koko viennistä.

Urheilun osalta molempia maita yhdistää rakkaus jalkapalloon ja nyrkkeilyyn. Jalkapallossa Irlannille on tullut menestystä vuosien varrella huomattavasti enemmän. Irlanti on ollut mukana muun muassa jalkapallon MM-kisoissa kolmeen otteeseen. Suomi jää tässä sarakkeessa valitettavasti nollille. Myös molemmista maista löytyy useita pokeriammattilaisia. Irlantilainen pokeriammattilainen Andy Black on pärjännyt maailmalla mainiosti. Jos haluaa parantaa todennäköisyyksiä pokeripöydässä menestymiseen esimerkiksi pelattaessa Casino huone -sivulla, kannattaa Andy Blackin pelitapaan ja vinkkeihin tutustua huolella.

Ruokakulttuuri Suomen ja Irlannin välillä on hyvin samantapainen. Peruna, liha ja viljatuotteet löytyvät perinteisestä irlantilaisesta ruokapöydästä. Lammasta ja kalkkunaa syödään Irlannissa huomattavasti enemmän verrattuna Suomeen. Kalalajikkeista lohi on Suomen tapaan hyvin suosittu ruokapöydän herkku, josta valmistetaan monenlaisia ruokalajeja niin kylmänä kuin lämpimänä.

Primary Sidebar

Copyright fin-irl.fi © 2022