• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

fin-irl.fi

  • Etusivu
  • Suomi-Irlanti
    • Suomen ja Irlannin kulttuurit vertailussa
    • Suomen ja Irlannin suhteet
  • Irlantilaiset vaikutteet Suomessa
    • Olut, viski ja irlantilaiset pubit
    • Irlantilainen tanssi ja musiikki
  • Yhdistykset ja ryhmät
    • Suomalaiset gaelilaisen jalkapallon seurat
    • Suomi-Irlanti-seura

Suomen ja Irlannin kulttuurit vertailussa

On aina mielenkiintoista tarkastella muita kulttuureja ja nähdä, kuinka muualla maailmassa toimitaan ja tehdään asioita. Ihmiset ovat ihmisiä, mutta jokainen maa ja alue omaa tiettyjä tunnusomaisia piirteitä. Tässä kirjoituksessa käymme hieman läpi suomalaisten ja irlantilaisten eroja yleisesti, ja mitä samankaltaisuuksia kulttuureista löytyy. Nämä yleistykset eivät tietenkään päde jokaisen kohdalla mitä tulee yksilöihin. Käytämme apuna Geert Hofsteden kulttuuriulottuvuuksia. Hofstede on tutkinut kulttuureja ja organisaatiokulttuureja eri maissa. Hofsteden ulottuvuudet kuvaavat sitä, mikä on ominaista tietylle yhteiskunnalle. Ulottuvuudet kuvaavat, kuinka nämä piirteet vaikuttavat yhteisöjen ja organisaatioiden päätöksentekoon, ajatteluun ja käyttäytymiseen. Hofsteden ulottuvuudet auttavat myös vertailemaan maita keskenään ja ymmärtämään muita kulttuureja paremmin. Alla esittelyssä Hofsteden kulttuuuriulottuvuudet.

  • Individualismi kuvaa suhdetta siitä nojaako yhteiskunta enemmän yksilöllisyyteen vai yhteisöllisyyteen.
  • Valtaetäisyys ilmentää yhteiskunnan hierarkkisuutta ja valtaeroja.
  • Epävarmuuden välttäminen kertoo siitä, kuinka paljon yhteiskunta arvostaa sääntöjen ja lakien olemassaoloa, ja sitä kuinka paljon epävarmuutta siedetään yhteiskunnassa. Vastaavasti tämä ulottuvuus kuvastaa, jos yhteiskunta tukeutuu enemmän niin sanottuun vapaampaan elämäntyyliin ja arvostaa ihmisten omaa harkintaa.
  • Maskuliinisuus vs. feminiinisyys tarkoittaa sitä arvostetaanko yhteiskunnassa enemmän saavutuksia, materiaalia ja menestystä (maskuliininen) vai arvostetaanko enemmän heikoista huolen pitämistä, elämänlaatua ja yksinkertaisempaa elämäntapaa (feminiininen).
  • Aikaorientaatio kuvaa yhteiskunnan suhtautumista siihen, kuinka paljon traditioista ja perinteistä pidetään kiinni.

Hofsteden taulukko toimii siten, että maa saa tuloksen 1-100 välillä. Mitä suuremman numeron maa saa koskien esimerkiksi valtaetäisyys ulottuvuutta, sitä enemmän kyseisessä yhteiskunnassa ilmenee hierarkkisuutta ja valtaeroja. Vastaavasti, mitä pienempi numero on esimerkiksi maskuliinisuus vs. feminiinisyys ulottuvuudessa, sitä enemmän yhteiskunta on feminiininen, jossa arvostetaan yleistä elämänlaatua ja heikoista huolenpitämistä.

Tältä näyttävät Suomi ja Irlanti Hofsteden taulukossa

Ensimmäisen ulottuvuuden mukaan, joka kuvaa individualismia, Suomi saa pisteitä 63 ja Irlanti 70. Tämä kertoo siitä, että Suomi on aavistuksen verran enemmän yhteisöllisyyteen nojaava yhteiskunta. Perustuen Hofsteden taulukkoon kumpikin yhteiskunta on selkeästi keskivertoa enemmän individualismia suosivia kulttuureja. Molemmissa kulttuureissa läheiset ihmiset, eli niihin keihin luotetaan ja tukeudutaan eri tilanteissa, koskevat lähinnä lähiperhettä ja hyvin läheisiä ystäviä.

Valtaetäisyyttä koskeva ulottuvuus antaa Suomelle pisteitä 33 ja Irlannille 28. Suomessa esimerkiksi työpaikoilla esimiesten ja alaisten suhteet ovat sellaiset, jossa alaisen on helpompi antaa kritiikkiä esimiehelle ja tuoda omia näkemyksiään esille. Myös Irlannissa tämä valtasuhde on matala. Yleisesti ottaen molemmat maat ovat erittäin vähähierarkkisia kulttuureja.

Epävarmuuden välttämistä kuvaavassa ulottuvuudessa Suomi saa 59 pistettä ja Irlanti 35. Tässä suhteessa suomalainen kulttuuri on selkeästi enemmän varautuvampi ja pyrkii välttämään epävarmoja ja yllättäviä tilanteita. Ei ole ihme, että suomalaisten keskuudessa usein vitsaillaankin siitä, kuinka Suomi on sääntöjen maa. Tämä tulos tukee hyvin sitä, että suomalaiset pitävät säännöistä, koska suomalaiseen kulttuuriin ei sovi yhtä hyvin epävarmuuden sietäminen, mitä irlantilaiseen kulttuuriin.

Maskuliinisuus vs. feminiinisyys ulottuvuudessa Suomi saa 26 pistettä ja Irlanti 68 pistettä. Suomi on Irlantiin verrattuna selkeästi enemmän feminiininen kulttuuri. Irlantilaisessa kulttuurissa verrattuna Suomeen arvostetaan enemmän yksilön menestymistä esimerkiksi työelämässä ja muita vastaavia saavutuksia. Suomessa yksinkertaisemmalle elämäntyylille annetaan enemmän arvoa ja status ei ole niin merkittävää.

Aikaorientaatiota kuvaava ulottuvuus antaa Suomelle 38 ja Irlannille 43 pistettä. Molemmat kulttuurit ovat taipuvaisia hyväksymään muutokset ja sopeutumaan muuttuvaan maailmaan. Käytännöllistä ongelmien ratkaisua ja joustavuutta muuttuvassa maailmassa arvostetaan. Traditioille ja vanhoille arvoille ei annetta niin isoa merkitystä, vaikkakin molemmissa maissa pisteiden mukaan on sijaa traditioille ja perinteisille arvoille.

Hofsteden taulukon mukaan Irlanti ja Suomi ovat monessa suhteessa hyvin lähellä toisiaan, jos katsotaan sitä, mitä ihmiset arvostavat ja kuinka yhteiskunta toimii. Isoimmat erot ilmenevät epävarmuutta kuvaavassa ulottuvuudessa ja maskuliinisuutta vs. feminiinisyyttä mittaavassa ulottuvuudessa. Hofsteden taulukko antaakin hyvän pohjan ymmärtää eri kulttuureja. Tämä auttaa myös hieman ymmärtämään ihmisten reaktioita erilaisissa tilanteissa ja ymmärtämään kyseistä yhteiskuntaa paremmin.

Primary Sidebar

Copyright fin-irl.fi © 2022